nézem anyósékat és ma már ott sem úgy megy, mint öreganyáméknál régen, hogy egy család, egy disznó és a moslékon hízott, a tyúkok meg kapirgáltak
ma már nincsenek akkora családok, hogy a maradékon eléljen egy hízó. ahol meg vannak, azoknak eszük ágába se lenne állatot tartani...
szóval így vidéken is marad a tritikálé meg a ki tudja milyen (vett) tápok. emellett oltják és gyógyszerezik az állatokat minden szarra, és kell is. persze a hús így is sokkal jobb és tisztább, mint a bolti, amit egy életében meg se mozdult, felfújt, agyonszteroidozott, antibiotikumozott állatból nyernek.
érdemes a különbség kedvéért egyszerre megsütni egy bolti és egy (tényleg) házi csirkét. előbbi kb fele akkora se lesz a végére. az ízről/szagról nem is beszélve.
amit ma hús címén fogyaszt az átlagember, az nyugodtan mehetne a mérgező vegyi hulladék kategóriába is. oda került volna 150-200 éve és remélhetőleg ott lesz a helye a jövőben is.
nagy baj, hogy a gazdasági szereplőknek, a lobbiknak abszolút nem érdekük, hogy egészségesen táplálkozzunk, így fenntartják azt a hamis képet a médián és jópár fizetett tanulmányon keresztül. hogy aki mást mond, az csak rettegő, riogató, elvakult őrült és nincs miért aggódni.
és pluszba még baromira meg is drágítják az egészséges táplálkozást, a normál, valóban bionak nevezhető élelmiszerek fogyasztását.
évtizedek alatt szépen átnevelték az embereket, átszoktatták az egészségesről, a praktikusnak nevezett szemétre. röhej, de ha ma bemész pl egy pékségbe,a legdrágább kenyér a hagyományos, paraszti, stb kenyér. míg olcsón a mű, felfújt, a penésznek se kellő szart kapod, ami vagy agyon van tartósítva, vagy már másnap törik. és sajnos ezzel együtt a szakmunkásokat is a szarra tanították. beszéltem egy pékkel, mert érdekelt egy recept. elkezdte sorolni, majd megsértődött, amikor hangosan felnyerítettem az "és hozzáadjuk az adalék anyagot" résznél
mivel amúgy ezek amerikai tanulmányokból vannak, így a szarvasmarhára vannak kihegyezve
a marháról pedig köztudott, hogy az egyik legkevésbé gazdaságos állat. iszonyú területeket vesznek el akár erdőirtással, akár simán, hogy aztán legelőket és takarmányföldeket csináljanak belőle. olyan földeket, amik vagy az oxigén, vagy a termőterület miatt lenéneke fontosak. utóbbi esetben sokkal nagyobb tápértéket lehetne rajtuk előállítani. és akkor tényleg nem beszéltünk még a szarvasmarha által hordozott betegségekről és az általa termelt hihetetlen mennyiségű metánról
de mondom, ezeket mint húsevő nézem egyelőre, nem vagyok vegán. és szándékosan nem írok egyéb olyan problémákról, amelyek ezen a fórumon (sajnos) amúgy sem lennének megbeszélhetőek...
nem akartam mindent idecitálni, de írnak természetesen az állatok tartásáról is és kiemelik, hogy ez korunkban igen nagy probléma. szóval nem tesznek úgy, mintha mindig is ez lett volna a fő ok. mindenesetre ma már elég nyomos érv, azt hiszem.
igen, de most a szimulálás kontra tisztességes játékról volt szó. s arról, hogy míg a '90-es években ez még párhuzamba vonható volt az olasz, spanyol, portugál ligák vs angol, német bajnokikkal, addigra ma már ez így nem igaz.
hát nem tudom. amit nemrég olvasgattam, abban ezt is írják (persze nyilván csak a ló túloldaláról megvilágítva, szóval ezt hozzá kell venni) :
"...A modern tudomány által rendelkezésünkre bocsátott gyógyszerek sokat fejlődtek, de csak a betegségeket képesek kezelni. A táplálék viszont az egészségünket tarthatja fenn." Rámutatott arra, hogy: "A növényi eredetű étel egy közvetlenebb táplálékforrás, mint a hús. Az emberek megeszik az állatokat, de az elfogyasztott állatok növényi táplálékforráson élnek. A legtöbb állat rövid életű, és megtalálható náluk az emberiség szinte összes betegsége. Nagyon valószínű, hogy az emberiség betegségei a megbetegedett állatok húsának elfogyasztásából származnak. Ezért miért nem nyerik az emberek a táplálékukat közvetlenül növényekből?" Dr. Miller szerint mindössze gabonafélékre, hüvelyesekre és zöldségekre van szükségünk ahhoz, hogy megkapjuk mindazokat a tápanyagokat, amelyek egészségünk fenntartásához szükségesek.
Sokan úgy gondolják, hogy az állati fehérje jobb a növényinél, hiszen az előbbit teljes értékű fehérjének tartják, míg az utóbbit nem. Az igazság az, hogy néhány növényi fehérje teljes értékű, és több nem teljes értékű fehérjetartalmú étel keverésével is képezhetünk teljes értékű fehérjét.
1988 márciusában az Amerikai Dietetikus Társaság (ADA) kinyilvánította: "Az ADA álláspontja az, hogy a megfelelően megtervezett vegetáriánus étrendek egészségesek és táplálóak."
Gyakori az a tévhit, hogy a húsevők erősebbek a vegetáriánusoknál. De a Yale Egyetemen Professzor Irving Fisher által 32 vegetáriánuson és 15 húsevőn végrehajtott kísérlet azt mutatta, hogy a vegetáriánusoknak nagyobb az állóképessége, mint a húsevőké. Arra kérte az embereket, hogy olyan hosszú ideig tartsák kinyújtva a kezüket, amíg csak tudják. A vizsgálat eredménye nagyon egyértelmű volt. A tizenöt húsevő közül csak kettő tudta a kezét 15-30 percig kitartani. De a harminckét vegetáriánus közül huszonketten 15-30 percig tartották ki a kezüket. Ezek közül tizenöt személy több mint 30 percig, kilenc személy több mint 1 óráig, négyen több mint 2 óráig, és egy vegetáriánus több mint 3 órán keresztül volt képes a kezét kinyújtva tartani.
Sok hosszútávfutó atléta a versenyek előtt vegetáriánus étrendet követ. Dr. Barbara More, a vegetáriánus terápia szakértője huszonhét óra és harminc perc alatt fejezett be egy száztíz mérföldes versenyt. Ötvenhat éves nő létére a fiatal férfiak által tartott összes rekordot megdöntötte. "Arra szeretnék példát mutatni, hogy akik teljesen vegetáriánus étrendet választanak, azok erős testet, világos tudatot és megtisztult életet fognak élvezni."
Elegendő fehérjét kap-e a vegetáriánus az étrendjével? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt ajánlja, hogy a napi kalória 4.5 %-a származzon fehérjéből. A búza kalóriatartalmának 17 %-a származik fehérjéből, a brokkoli 45 %-a és a rizs 8 %-a. Fehérjegazdag étrendet nagyon könnyű húsevés nélkül fenntartani. A magas zsírtartalmú étrendek okozta sok betegség - úgymint a szívbetegségek és rák - elkerülésének további előnyével együtt, nyilvánvalóan a vegetarianizmus a jobb választás.
A húsfogyasztás és egyéb magas telített zsírtartalmú állati eredetű ételek fogyasztása, valamint a szívbetegség, mellrák, vastagbélrák és agyvérzés közötti kapcsolat bizonyított. Egyéb betegségek, amelyek gyakran megelőzhetőek vagy néha gyógyíthatóak alacsony zsírtartalmú vegetáriánus étrenddel: vesekő, prosztatarák, cukorbaj, gyomorfekély, epekő, allergiás bélbetegségek, ízületi gyulladás, fogíny betegség, pattanás, hasnyálmirigy rák, gyomorrák, alacsony vércukorszint, székrekedés, a bélfal begyulladt kitüremkedése, magas vérnyomás, csontritkulás, petefészek rák, aranyér, kövérség és asztma.
A dohányzáson kívül nincs nagyobb egészségügyi kockázat, mint a húsevés."
ez még nem mond ellent a vegán életmódnak. pusztán azt jelenti, hogy jobban oda kell figyelniük a változatos étrendre (erre rá is vannak kényszerülve), hogy fogyasszanak mindenből, különben valaminek komoly hiányát szenvedhetik. míg egy húsevőnél ez kevésbé gond, viszont cserébe neki meg rengeteg negatív következménnyel kell számolnia
legalábbis én ebben a pillanatban így látom
de kíváncsian várom lakto-vegánjaink (Dives, Johnnyboy) hozzászólását, hogy vajon ők miként oldják ezt meg ???
az olaszok (de az egész latin foci) megdolgozott ezért a sztereotípiáért.
természetesen az idegenlégiósok korával együtt megszűnt a fekete-fehér időszak, így most már nem mondható el az ellenkezője a német vagy épp az angol ligáról sem. de ehhez ott is kellettek a déli légiósok és edzők. nélkülük nem ment volna...
ha ma rinyamentes játékot akarsz látni, akkor ír, esetleg skót (ebben már nem vagyok biztos) bajnokit kell nézni - vagy angol, német alsóbb osztályút. más kérdés, hogy ott meg milyen a színvonal.
Sajnálom az íreket, jó szurkolótábor, szimpatikus csapat.
mindez 20 ezer torokból...
olyanok, mint mi voltunk svájcban kb. csak ők még barátságosabbak, lévén nekik senkivel sincs semmi bajuk. örülnek, hogy itt lehetnek, felszabadultak, mókásak. és a játékosaik is korrektek. 0:4-nél sem mentek át nagyobb favágóba, mint amekkorák alapból. küzdöttek, amennyire tőlük tellett és kész.
The move is being made for geographical reasons, according to BriseBois.
“We have no problem with the city, with the arena, with ownership of the Admirals,” he said. “I think it makes a huge difference in the wear and tear on the players. A good night’s sleep on a regular basis is important.”
Because Norfolk is geographically removed from the rest of the AHL’s Eastern Conference, the Admirals spend more time on buses, frequently traveling to three-day weekend series by leaving Norfolk at midnight Wednesday, then arriving in a place such as Albany or Glens Falls, N.Y., just in time for breakfast and practice.
“That’s no quality practice time,” BriseBois said. “That’s just getting the rust off your body.”
Syracuse offers day trips to many AHL Eastern Conference cities, allowing players to return home after games.
még velünk is szenvednének,ahogy a csehek, a svédek, a lengyelek, de még az angolok is, az írekről már nem is beszélve.
furcsa, de most először látok olyan világversenyt '86 után, ahol nem az az érzésem, hogy itt mindenki bucira verne minket és jobb is, hogy messze vagyunk. no persze ez nem azt jelenti, hogy világverőkké váltunk volna...
- első év two way: azaz tesztidőszak
- bagóért írt alá
- Garon szerződése jövőre jár le, utána lehet dönteni kettőjük közül (akár)
- Bernier (LA) jövőre sokkal könnyebben igazolható, ha netán rá pályáznánk, addig megoldást jelenthet
- jó csereérték lehet
- sosem árt kapus poszton bővíteni a merítési lehetőséget
- és ezzel még nem feltétlenül ért véget a kapuskeresés, de ha minden kötél szakad, átmenetileg megoldás
- nem kényszerülünk bele csillagászati licithadjáratba valakiért, aki ugyanúgy lutri
én mostantól a védelemre koncentrálnék ezerrel. egy jó hátsó alakzat mögött a legtöbb átlagos kapus képes jó teljesítményre. míg egy béna bekk csapat mögött csak nagyon kevesen tudnak meccseket hozni
Helenius, 24, was drafted 15th overall by the Lightning in 2006, but spent the past three seasons in Europe. He led Jyp last season to the Finnish elite league championship with a 1.64 goals-against average and a .936 save percentage in the regular season.
The transaction does not end the Lightning's search for a No. 1 goalie.
A fórumban a kiadvány regiszrált látogatói kapnak lehetőséget magánvéleményük kifejezésére.
Ezen vélemények nem tükrözik a kiadó szerkesztőségének álláspontját.